Mariestad och Göta Kanal

Mariestad och Göta Kanal

Sjöstaden Mariestad har mycket att erbjuda och här kan du njuta av sköna dagar. Boka ett hotell på hotellmariestad.com och bo ett par dagar i staden för att hinna med allt du vill uppleva och se. Mariestad präglas av vattnet, som ligger nära stadens centrum. Kusten är 14 mil lång och du kan lätt hitta en egen badvik eller ta dig ut på skäret och någon av Vänerns alla 22 000 öar. Strax norr om Mariestad ligger Sjötorp. Här startar Göta Kanal. Cykla eller vandra längs kanalen, eller åk med en bit via en båt. Sjötorp har både cykeluthyrning och passagerarbåtsturer.

Sevärdheter i Mariestad

Även om det är Göta Kanal som drar många besökare till Mariestad, så finns det långt mer än bara det att uppleva och se i denna stad. Ett besöksmål jag rekommenderar är Gamla stan med Domkyrkan. I Gamla stan finns den vackra träbebyggelsen kvar och i den nordligaste delen, Näset, finns flera inslag bevarade från tiden före den stora stadsbrand som ägde rum 1693. Mitt i Gamla stan reser sig Domkyrkans höga torn och fungerar som en vägvisare för både de som befinner sig till sjöss som för de som är på land.

Domkyrkan uppfördes 1593-1625 och detta som en följd av religiösa motsättningar mellan två bröder, hertig Karl och Johan III.

Skulpturer i Mariestad

I Mariestad finns det många skulpturer lite varstans utplacerade. En del av dem står på framträdande platser, medan andra är lite mer anonyma. På Gamla torget hittar du Bruksarbetaren, som är en skulptur som vill visa på hur den enkla människan levde. Den är gjord av konstnären Wanja ”Nones” Håkansson. Denna konstnär har flera skulpturer utställda runt omkring i Mariestad.

Skulpturen Röda Oxen, hittar du utanför Vadsbo museum, skapad av Ingemar Beiron. Oxen anknyter till den oxe som finns på Mariestads stadsvapen.

Shopping och mat

Mariestad har trots sin litenhet ett stort utbud när det gäller shopping. Allt från välkända butikskedjor till lite mer pittoreska och personliga butiker och gårdsbutiker. När det gäller mat, så finns det allt från internationella menyer, till genuin husmanskost. Många restauranger har dessutom en helt underbar sjöutsikt.

Kaféer är något annat det finns mycket av i Mariestad. Mångfalden är stor och du kan välja mellan att gå på ett gammaldags kondis eller äta moderna bakverk. Det finns kaféer med sjönära läge likväl som du kan avnjuta din fika på en brygga vid Göta Kanal.