Sevärdheter

Västkusten har en mycket rik historia. Århundradena har varit omvälvande med många och långa krig och konflikter mellan de skandinaviska länderna. I historien finns också perioder av fred och lugn, då kulturen och handeln har blomstrat. Intressant är att många av de äldre byggnaderna och monumenten från svunna tider fortfarande står kvar. Västkusten i allmänhet och Bohuslän i synnerhet är verkligen en guldgruva för dig som älskar att besöka sevärdheter och lära dig mer om både historia och kultur. Samtidigt är inte alla sevärdheter på Västkusten av historisk karaktär. Nästan längst i norr i Bohuslän ligger till exempel Sveriges enda nationalpark i havet.

Kosterhavets nationalpark

Nationalparker på land finns det många av i Sverige, men det finns bara en nationalpark under vattnet, nämligen Kosterhavets nationalpark. sevärdhet på västkustenFörsta anhalt på ett besök till Kosterhavet är Naturum Kosterhavet, som är en utställning som kretsar helt och hållet kring det marina livet. Sedan väljer du själv hur du vill upptäcka den unika miljön. Båtturer, med eller utan sälsafari, och havsfiske är populära aktiviteter. Detsamma gäller snorkling. Det finns ett antal snorkelleder att följa för att få en  härlig upplevelse av den mest unika marina miljön i Sverige.

Havets Hus i Lysekil

Havets Hus i Lysekil är en favorit för både stora och små. Denna anläggning är i princip ett enda stort akvarium för saltvattensfiskar där besökarna bjuds på en spännande resa ner i djupet. Havets hus har totalt 40 akvarier där fiskar och havslevande djur samlas tematiskt, från strandkanten till olika miljöer i Västerhavet och ner till havsbotten. Tunnelakvariet, som du kan promenera torrskodd igenom, är en mycket spännande upplevelse. Du kommer så nära den marina miljön med alla dess arter som det bara går.

Carlstens fästning i Marstrand

Marstrand är Sveriges seglarparadis nummer ett, men det är inte bara äventyr på det saltstänkta blå som lockar turister till orten. Carlstens fästning är en helt unik plats i Sverige och varje år är det många tusen besökare som tar del av allt spännande som fästningen har att bjuda på. Som besökare kan du gå på guidade turer som inkluderar platser med mytomspunna namn som Galgbacken och Suckarnas gång. Under sommarmånaderna kan du ta del av en mängd evenemang, såsom till exempel Fästningsspelen och Spökguidningen.

Carlstens fästning började uppföras år 1658. Därefter byggdes fästningen successivt ut ända fram till år 1851. Under många år ansågs fästningen vara den starkaste (läs: mest ointagliga) i hela Europa. Fästningen är en imponerande syn där den vilar majestätiskt på toppen av Marstrandsön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *