Stränder och bad

Västkusten har inte bara en enda enhetlig natur. Kustremsan mot Skagerrak och Kattegatt är lång och huserar en mängd olika kustmiljöer. I Bohuslän i norr är det framför allt klippbad som gäller. I Halland i söder finns långa sandstränder med långgrunda bad. Samtidigt finns givetvis sandstränder även i Bohuslän – de är bara lite svårare att hitta. Här är sju exempel på fantastiska stränder och bad på Västkusten.

Sundhammar

Badplatsen Sundhammar,bad på västkusten belägen cirka 18 km från Kungälv, bjuder på både en sandstrand och bad från klippor. Servicen är utmärkt så barnfamiljer kan spendera en hel dag här utan problem. Badet ligger i en vik vilket gör det ganska skyddat från vinden och de största vågorna.

Marstrand

Marstrand kanske inte bjuder på de mest lättillgängliga badmöjligheterna i Bohuslän, men väl de vackraste. Det finns badtrappor utplacerade nästan runt hela ön och platsen påminner mycket om en spa weekend i Stockholm som jag gillar. Många av badtrapporna kan användas även av de allra minsta. Att hoppa ner i det kristallklara vattnet är en upplevelse.

Orust

Orust är platsen nummer ett för utmärkta bad i Bohuslän. Här finns ett tiotal badplatser med god service som sköts om exemplariskt. Kungsvikens badplats är kanske den bästa badplatsen för barn med sin grunda sandstrand. För bästa möjliga service och även handikappanpassning är Sörkilens badplats och Svanesunds badplats de två bästa alternativen.

Vallevik, Smögen

Längst ut på den populära Smögenbryggan ligger badplatsen Vallevik, som är komplett med både klippbad, hopptorn och en sandstrand. Stranden är relativt grund och passar därför även för de minsta barnen.

Hållö, Kungshamn

Några kilometer från Kungshamn ligger ön Hållö. Ön är i princip ett enda stort friluftsmuseum om du är intresserad av den senaste istidens verkningar på naturen, men det är framför allt marmorbassängen som är öns stora attraktion. Här badar du i en lagun i det vackraste turkosa vatten med en bädd av snäckskal på botten.

Skrea strand

Bara några minuters promenad från centrala Falkenberg ligger Skrea strand, som är en klassisk långgrund sandstrand med höga sanddyner. Här har lokalinvånarna spenderat otaliga varma sommardagar sedan början av 1900-talet. Sandstranden mäter omkring 2 km och består av den finaste sand. På Skrea strand finns också en badbrygga som mäter hela 250 meter. Serviceutbudet i form av serveringar och kiosker är utmärkt.

Tylösand strand

Tylösand strand är Sveriges svar på strandremsan vid Promenade des Anglais i Nice. Här är inte bara bad i fokus, utan även aktiviteter av alla de slag samt nöjen. Stranden mäter hela 10 km och har en alldeles egen styrka av livräddare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *