Museer

Göteborg är den avgjort största staden på Västkusten och det är här de flesta stora museum finns. Emellertid har ”Sveriges framsida” inte monopol på museum i området och det finns ett antal andra museer av hög klass på Västkusten.

I Bohuslän finner du intressanta museer i både Tanum, Strömstad, Uddevalla, Kungshamn och Lysekil samt på öarna Tjörn respektive Orust. De två främsta museerna på Västkusten är Vitlycke museum i Tanumshede och Bohusläns museum i Uddevalla.

Vitlycke museum

Vitlycke museum i Tanumshede är centrum för Världsarvet Tanum där du finner några av de bäst bevarade hällristningarna från bronsåldern. Museet ligger cirka 3 km söder om Tanumshede centrum. Museet har fri entré.museum på västkusten

Vitlycke museum består av dels ett friluftsmuseum där du kan beskåda över tusen ristningar av människor, skepp, djur och mycket annat, och dels ett museum inomhus med ett antal permanenta utställningar. Den nya utställningen med namnet Bilder, Bronser och Berättelser är något alldeles extra. I utställningen, som är anpassad för besökare i alla åldrar, får du stifta bekantskap med några fiktiva karaktärer från Tanums bronsålderstid och genom deras historier få en inblick i hur livet i området såg ut för 3000 år sedan.

Bohusläns museum

Inget annat regionalt museum i Sverige är lika välbesökt som Bohusläns museum. Omkring 300 000 besökare passerar varje år genom entrédörrarna för att bekanta sig med Bohusläns rika och stundtals omvälvande historia. Museet ligger i Uddevalla vid Bäveåns norra kaj. Busstationen Kampenhof ligger nästan i direkt anslutning till museet så kommunikationerna är goda. Museet har fri entré.

Bohusläns museum omfattar ett antal permanenta utställningar som berättar om livet i Bohuslän, förr och nu. Utställningen Kustland är en exposé över livet på kusten genom århundradena, med glädjeämnen, strävanden, sorg och stolthet. Många besökare ser utställningen som museets främsta, inte så mycket vad gäller den information den ger som de känslor som den förmedlar.

Gränsland är en annan populär permanent utställning. Här berättas historien om Bohuslän som svenskt, danskt och norskt område. Ingen annan del av Sverige har bytt ägare så många gånger, och inte heller så ofta, som just Bohuslän. Genom flera människoöden får du bekanta dig med olika epoker i den bohuslänska historien med krig, handel och kärlek som nyckelord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *